Superhelppo avokadon kasvatus

Avokadon kasvatus on todella helppoa, mutta vaatii kärsivällisyyttä. Aloitin ensimmäisen kasvatuskokeilun reilu vuosi sitten. Tässä postauksessa jaan omat käytännön kokeilujen kautta muodostuneet niksit, kuinka voit kasvattaa oman huonekasvin siemenestä.

Avokadoja löytyy lähes joka kaupasta. Kannattaa ostaa muutama, jotta löydät hyvän ja kasvuvalmiin siemenen. Itse olen avokadojen suurkuluttaja muutenkin, nam!

Puhdista siemen ja jätä se pöydälle kuivumaan muutamaksi päiväksi. Viimeistään viikon kuluttua voit rapsutella kuorikerroksen irti. Hyvä siemen on pullea ja hiukan nihkeäpintainen. Huono puolestaan hajoilee ja on kuiva kuin korppu. Kokeilin kasvatusta hiukan heikommasta siemenestä ja se ainoastaan homehtui multaan, joten kannattaa ajan ja hermojen säästämiseksi valita kerralla hyvä yksilö.

Laita siemen märkään multaan niin, että suipompi osa jää ylöspäin. Älä peitä koko siementä. Huolehdi, että multa on koko ajan todella kosteaa. Itse tykkään näistä yrttiruukuista, jotka voi täyttää vedellä. Kasvatus onnistuu yhtä hyvin myös tavallisessa ruukussa, kunhan muistat vain kastelun! Ruukun voi myös peittää kelmulla, jolloin kosteus säilyy paremmin.

Sitten vain odotellaan! Saattaa hyvinkin kulua pari kuukautta, ennen kuin mitään alkaa tapahtua. Mutta sitten kun tapahtuu, niin avokado alkaa kasvaa silmissä!

Reilussa kuukaudessa kasvu on melkoinen! Koska varsi on pitkä ja hontelo, niin olen laittanut avokadolle tukivarren. Jostain luin, että tukivarresta on enemmänkin haittaa, sillä silloin varsi ei vahvistu niin paljon. Mutta makuasia miten haluat toimia.

Syksyn pimetessä avokado sai kasvivalon, jonka avulla se selvisi pitkästä talvesta. Onhan tuo pinkki väri aika psykedeelinen, mutta oikeastihan se oli päällä vain 8 tuntia päivässä klo 8-16, eli illalla olohuoneessa ei ollut tuollaista pirtsakkaa valaistusta.

Reilussa vuodessa avokado kasvoi tällaiseksi. Korkeus on noin 70cm, suurin lehti noin 30 cm.

Ruukkua olen vaihtanut suuremmaksi matkan varrella ja onnistuin kerran katkaisemaan pari juurtakin. Kasvu pysähtyi ja lehdet käpristyivät, mutta sitkeästi kasvi pinnisteli eteenpäin. Suosittelen siis siirrossa varovaisuutta!

Nyt kevättä kohti mentäessä on havaittavissa uusia pikkulehtiä eli kasvukausi edessä. Innolla odotan miten suureksi avokado kasvaa.

Nyt vain projektit tulille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s